Her güzelin bir kusuru olduğu gibi doğal ahşap masa, ağaç masa ve kütük masaların da güzelliklerinin yanında bakım zahmeti vardır.
Her ne kadar zahmet desek de aslında bu bakım periyotları zamanla sizin için keyifli bir hobi olabilir. Hazırlamış olduğumuz yazıda evinize veya ofisinize almış olduğunuz nadide görünümlü doğal masa için bakım tüyolarını okuyabilirsiniz.
Ayrıca baştan şunu da belirtelim ki bütün bu bahsedeceğimiz kullanıcı hatalarının hepsi geçici. Ahşap masa , kütük masa , ağaç masa ürünleri adeta ömürlüktür kendi başınıza yapabileceğiniz basit bir zımpara ve doğal yağ bakımı sonrasında ilk günkü gibi mükemmel görünüme sahip olabilir.
Günlük kullanımlarda dikkat edilmesi gerekenler
1-) Su teması
Ahşap masa ile bilmemiz gereken en öncelikli kural uzun süreli su ile temastan kaçınmalı. Her ne kadar geçirimsiz solüsyon uygulaması yapsak bu koruma kısa süreli su dökülmelerinde koruyuculuk sağlıyor. Uzun süreli (2-4 dk.) sıvı temaslarında ağaç gözeneklerinden masanıza işleyebilir.
En sık karşılaşılan hata su bardağı, yemek tabaklarının masanın üzerinde bırakılması. Bu durumlarda yemek esnasında masanızı şeffaf veya kumaş örtü ile kullanabilir yada dekoratif ahşap bardak ve tabak altlıkları kullanabilirsiniz.
2-) Sıcaklık teması
Birçok üründe olduğu gibi ağaç masalarında direkt sıcaklık teması ile maruz bırakmamak gerekiyor. Sıcak tava benzeri malzemeler masanızın üzerinde iz yapabilir, mümkün olduğunca altlık kullanmaya özen gösterin.
Sıcaklık ile ilgili bir diğer önemli konu ahşap masa petek benzeri ısı kaynakları yakınında da bulundurulmaması gerekiyor. Ağaç canlı bir malzeme olduğundan sıcaklık farklarında masanızda büzülmeler meydana gelebilir.
Aynı şekilde direkt güneş ışığından da kaçınmak gerekiyor.
3-) Sert cisim ve darbelere dikkat
Ahşap masa dayanıklı bir malzeme olmasında rağmen sert darbelere karşı üzerinde çizik ve eziklikler oluşabilir. Doğal doku içerisinde kaybolacak olmasına rağmen bu darbelerden mümkün olduğunca kaçınalım.
Ahşap Masa Temizliği
Ahşap masa temizliğini kimyasal olmayan az sabunlu hafif nemli bez veya özel ahşap bakım solüsyonları ile yapmalıyız. Özellikle sıvı dökülmeleri leke yapmasına karşın 10-20 sn. içerinde temizlenmeli.